Med udgangspunkt i Moesgaard Museums aktuelle udstilling om Vesuvs udbrud i år 79, som begravede byerne Pompeji og Herkulanum i aske, giver katastrofehistoriker Rasmus Dahlberg en introduktion til katastrofetænkning fra antikken til i dag. Det er onsdag 27. november kl. 19.00 i museets auditorium.
Vulkanudbrud, orkaner og jordskælv blev engang set som gudernes værk – eller ligefrem Guds straf. Senere tog naturvidenskaben over som den væsentligste forklaringsramme, men katastrofer rummer stadig elementer af meningsløshed, som kan skabe grobund for blandt andet konspirationsteorier.
Katastrofer koster liv og ødelægger både fysiske og sociale strukturer, hvorfor vi gør alt, hvad vi kan for at undgå dem. Samtidig fungerer katastrofer som katalysatorer for udvikling og forandring, der kan føre gode ting med sig – og for historikeren åbner de døren ind til ellers skjulte fortidige verdener via øjenvidneskildringer, officielle undersøgelser og massiv mediedækning.
Foredraget finder sted onsdag 27. november kl. 19.00-20.00 i Moesgaards auditorium. Det koster 150 kr. per/person at deltage (100 kr. for Klub Moesgaard). Køb billet på www.moesgaardmuseum.dk.
For at se udstillingen skal der desuden løses entrébillet.
Om oplægsholderen
Rasmus Dahlberg har en kandidatgrad i historie og en Ph.D. i katastrofevidenskab. Han har skrevet en lang række bøger om emnet, herunder romanen “Thors hammer” som beskriver de menneskelige og beredskabsmæssige konsekvenser af et omfattende vulkanudbrud på nutidens Island. Senest har Rasmus Dahlberg gennemgået “De 40 Fedeste Katastrofer” i Fedeabes Fyraften med Anders Lund Madsen på Radio24Syv