I november 2016 døde Peter Øvigs mor. Allerede samme dag besluttede han, at han nu kunne skrive en bog om sin deprimerede mor – og om at være barn af en psykisk syg. Også bogens titel stod straks lysende klart for ham: “Min mor var besat”
I de følgende måneder gik Øvig i gang med det dokumentariske arbejde som så mange gange før. Han opsøgte sin mors barndomsveninder og naboer, sin søster og andre familiemedlemmer. Ligesom han talte med morens læge og psykolog og bad om aktindsigt i hendes journaler fra psykiatrisk hospital. Planen var nøgternt at undersøge morens liv og årsagerne til hendes depressioner, og bogen kunne samtidig give et billede af de mange traumatiske hemmeligheder bag de pæne facader i forstadens parcelhuskvarterer.
Men noget begyndte at gå i skred i forfatteren, da han under arbejdet med bogen fik adgang til sin mors psykiatriske journaler røg han selv ind i en alvorlig depression – præcis som sin mor. Et par måneder senere, i januar 2018, blev Øvig indlagt på en lukket, psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet. Da han efter syv elektrochok blev udskrevet, havde han ændret syn på sin mor – og sig selv.
“Min mor var besat” fortæller et stykke danmarkshistorie: Om den generation af kvinder, der trods begavelse og drømme blev husmødre, før kvindekampen slog igennem. Og om de børn, der voksede op i et miljø, hvor de borgerlige normer og omverdenens mening var vigtigere end børnenes trivsel.
Om dette arrangement
27.01.20
Billet inkl. kaffe/the og småkage 100 kr.
Billetter købes her >>
Vi samarbejder med SIND Herning og Ikast-Brande.