2020 har ikke budt på meget når det gælder større events med mange mennesker, men mens resten af landet har døjet med lønkompensation og forsamlingsforbud, har to af landets brancheorganisationer smøget ærmerne op og lavet en plan for, hvordan det kan blive muligt at afholde større arrangementer i 2021.
Nu har Dansk Live, der varetaget de danske spillesteder og festivaler, og fodboldklubbernes brancheorgansation, Divisionsforeningen, så fået godkendt deres forsøg, som kan blive den måde, vi igen kan samles mange mennesker på samme sted og nyde livemusik eller sportskampe.
”Vi har længe arbejdet stenhårdt for at skabe en solid basis for gennemførslen af de danske festivaler og koncerter i 2021. Vi er helt og holdent overbeviste om, vi sammen med Divisionsforeningen har fundet en gangbar model. Derfor er vi meget glade for at have fået videnskabelig opbakning, så vi kan fortsætte vores planer og gennemføre projektet. Det skal meget gerne føre til en tiltrængt festivalsommer og mange gode koncertoplevelser i hele landet i 2021,” lyder meldingen fra sekretariatschef i Dansk Live, Esben Marcher.
Forsøget går ud på at teste 30.000 tilskuere med både en hurtigtest og en standard PCR-test, før en række fodboldkampe i Superligaen og seks dage efter kampene, vil man så følge op med endnu en test. På den måde kan man holde øje med den smittereducerende effekt, det har på publikumsgruppen, at der testes med hurtigtest.
De Videnskabsetiske Komitéer har godkendt det første trin i forsøget, der altså vil blive gennemført i forbindelse med kampe i superligaen. Samtidig planlægges der en model for koncerter og konferencer, der vil vise effekten, når det handler om events, der afholdes indenfor og uden afstandskrav, og der er også planlagt en udgave, der skal afdække, hvilken effekt det har, når folk er i bevægelse, som er tilfældet ved landets mange festivaler.
De næste to forsøg er dog afhængige af resultatet af det første forsøg.
Forsøgene vil på sigt kombineres med vacciner, og en kombination af disse og testresultater, kan være med til at lade de større arrangementer blive afviklet, selv om epidemien stadig raser.
Forsøget er lavet i samarbejde med bl.a. Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdelding ved Aarhus Universitetshospital, og han ser meget optimitisk på forsøgets anvendelighed.
”Hurtigtesten kan hjælpe med at undgå smittespredning, hvilket vi nu vil undersøge,” forklarer han. “Personer med symptomer skal slet ikke komme til arrangementer, og de personer uden symptomer, der smitter mest, er også dem, der udskiller mest virus. Og testen har nemmere ved at finde dem, der udskiller meget virus, end dem, der udskiller lidt virus.”
Ligesom arbejdet med vacciner og test, har COVID-19 pandemien skabt situationer, hvor lægestanden og forskere har arbejdet under særlige omstændigheder for at komme med løsninger. Det nye tiltag, er et eksempel på, hvordan man tester løbende, og Lars Østergaard er sikker på, at forsøget kan bidrage med megen nyttig viden.